Metoda Montessori este o abordare educațională centrată pe copii, care se bazează pe observații științifice despre dezvoltarea copilului. Maria Montessori spunea că copiii sunt dornici în mod natural să învețe și capabili să absoarbă o cantitate extraordinară de cunoștințe prin experiențele din mediul lor.
Maria Montessori (1870 – 1952) a fost prima femeie doctor care a absolvit Universitatea din Roma. A devenit pentru prima dată renumită la nivel mondial pentru activitatea sa în educația copiilor, după ce a dezvoltat un set de principii educaționale care urmăresc dezvoltarea naturală a copilului.
Din experiența de lucru cu copiii, Maria Montessori a ajuns să creeze teorii despre dezvoltarea copilului și despre modul în care învață. Apoi a aplicat aceste teorii într-un cadru educațional și a observat modul în care copiii au reacționat atunci când li se oferă un stimulent diferit.
Foarte relevant pentru observațiile Mariei Montessori, a fost modul în care copiii au absorbit rapid informațiile din mediul înconjurător. Ea a descoperit că, oferind materiale adecvate dezvoltării și libertatea de a-și urma interesele, copiii lucrează cu ele.
Crucială pentru ideile Mariei Montessori, a fost o abordare centrată pe copil, educație bazată pe experiență activă în mediu care satisface nevoile de dezvoltare ale copilului.
Mai bine de 50 de ani, Maria Montessori și-a perfecționat observațiile și teoriile pentru a forma principiile și practicile educației Montessori.
În 1907, Maria Montessori și-a înființat prima școală, „Casa dei Bambini”, cunoscută și sub numele de „Casa copiilor”.
Școala Montessori a fost un mediu special creat pentru copii. Elevii au fost liberi să-și aleagă materialele cu care vroiau să lucreze, să își urmeze propriile interese și să se mute liber de la o activitate la alta. Rolul profesorului în acest spațiu a fost acela de a „urmări copilul” și de a-l ghida cu atenție pe baza unei observații calificate.
În câțiva ani, succesul metodei Montessori a fost recunoscut în Italia și s-a răspândit și peste hotare. Astăzi, există peste 20.000 de școli Montessori la nivel mondial care continuă moștenirea Mariei Montessori.
Ca urmare a activității sale, Maria Montessori este recunoscută ca o pionieră a educației copiilor și a drepturilor omului. Ea este creditată cu mai multe descoperiri importante, inclusiv identificarea importanței primilor șase ani de viață și perioade sensibile pentru învățare. În plus, ea a descoperit și legătura importantă dintre dezvoltarea emoțională a copiilor și capacitatea lor de a învăța intr-un un ritm optim.
2 Comments
[…] Citeste si: – 8 motive pentru care să alegi Educatia Montessori – Secretele unei clase Montessori – Istoria educației Montessori […]
Bună, acesta este un comentariu.
Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog vizitează ecranul Comentarii din panoul de control.
Avatarele comentatorului provin din Gravatar.