Măsurile luate de guvern în ultimele săptămâni nu sunt deloc ușoare pentru familiile cu copii prescolari. Odată închise grădinițele, părinții se văd nevoiți să muncească de acasă ca să-și păstreze locul de muncă, dar și să stea cu cei mici care, de cele mai multe ori, sunt foarte energici, se plictisesc repede în casă și vor toată atenția adultului. De asemenea, izolarea la domiciliu pentru o perioadă mai mare are propriile ei provocări.
Toate aceste lucruri noi la care trebuie să facem față se adaugă valului de incertitudine și nesiguranță generat de știrile alarmante despre noul Coronavirus.
Vă propun mai jos o serie de activități și sfaturi care să vă ajute zilele acestea:
Este util să realizați o planificare a activităților pe care vreți să le faceți cu cei mici. Lucrul acesta o să vă ajute să fiți mai pregătiți ca să răspundeți reacțiilor emoționale ale copiilor, dar vă va oferi și un timp să vă pregătiți. Copilul va simți că sunteți în controlul situației și se va relaxa, se va simți în siguranță și nu va avea mereu nevoie să vă testeze.
Pentru început vă propun să începeți cu o rotire a jucăriilor. Dacă până acum copilul a avut acces la toate jucăriile disponibile în casă luați jumătate din ele și le puneți într-o cutie pe un dulap mai înalt sau într-o cameră de depozitare și peste două săptămâni faceți schimbul cu cealaltă jumătate. Vor fi chiar mai apreciate decât niște jucării noi.
De asemenea, puteți să găsiți un vecin sau un coleg de grădiniță cu care să faceți un schimb de jucării. În cazul schimbului vă rog să igienizați jucăriile înainte să le dați copilului să le folosească.
Urmăriți copilul și semnele lui de plictiseală. Plictiseala copiilor nu seamănă cu cea a adulților, atunci când sunt plictisiți copii pot avea crize de plâns, accese de furie, nu au interes pentru joc și nici concentrare. Atunci e momentul să faceți schimbări.
Este important ca cei mici să aibă spațiul lor personal (o masă și un scăunel pe dimensiunea lor) unde să se poate retrage atunci când vor să facă o activitate: să taie hărtie, să deseneze, să modeleze, etc.
Iată câteva idei de jocuri părinte-copil:
– Colectați diferite obiecte din casa după formă, mărime sau culoare și sortați-le formând mai multe grămăjoare. Implicați copilul în procesul de strângere: ”Îți aduci aminte unde este locul lui?”
– Spălați plusuri, piese de lego, instrumente de grădinărit, boluri, căni, orice aveți disponibil într-un lighean mare sau într-o piscină gonflabilă de dimensiuni reduse. Pentru siguranța copiilor puneți recipientul cu apă pe un covoraș care ar putea să absoarbă apa care dă pe răscoale. Nu umpleți vasul cu apă!
– Pictați cutii de carton sau decorați-le cu autocolante.
– Modelați plastilină
– Desenați forme amuzante pe hârtie și invitați copilul să le umple cu autocolante
Pentru că cei mici sunt energici oferiți-le oportunități să se miște (să sară, să țopăie, să alerge, etc).
– Puteți să improvizați o petrecere cu dans.
– Puteți să vă imaginați că podeaua este acoperită cu lavă fierbinte și nu aveți voie să o atingeți puteți să puneți pernele de pe canapea pe jos și să realizați un traseu de țopăială.
– Creați un traseu cu obstacole folosind piese mici de mobilier, perne și jucării. Pentru copiii mai mari puteți să folosiți un cronometru și să notați timpul obținut
– Creați corturi din perne, paturi sau cearșafuri. Folosiți-vă de piese de mobilier pentru realizare (ex. două scaune cu spătar alăturate acoperite cu un cearșaf). Folosiți cârlige pentru prindere.
– Dacă aveți o saltea joasă la sol sau un covoraș puteți să-i arătați diferite poziții de Yoga. Se vor amuza să vadă cu arată câinele sau masa. Puteți să-i ajutați să se rostogolească sau să le cântați un cântecel în timp ce sar pe două piciorușe.
Nu uitați că cele mai frumoase activități pentru cei mici sunt cele pe care le facem noi adulții, îți doresc să ne imite. Vă invit să implicați copilul în pregătirea mesei (poate să spele legumele), așezarea mesei, sortarea sau punerea rufelor în mașina de spălat, ștersul prafului, etc. Sunt activități care pot să dureze mai mult atunci când îl implici pe cel mic dar care îi dezvoltă stima de sine și încrederea în forțele proprii.
La final, vă sugerez să încercați să vă organizați ziua făcând un program fix de masă sau somn. Copiii se simt mult mai în siguranță atunci când au o predictibilitate a lucrului care urmează să se întâmple iar pentru părinte este mult mai ușor să facă față unei zile lungi atunci când este împărțită pe bucățele.
Cu siguranță aceasta va fi o etapă pe care nu o vom uita prea curând și vom vorbi mult despre ea. Cel mai probabil ne va schimba și modul de viață de acum înainte, dar și modul de a privi lucrurile.
Această perioadă îi va influența cu siguranță pe copii, însă de noi depinde modul în care. Este momentul în care trebuie să fim mai mari, mai puternici și mai blânzi.
Aura Costache
Citește și:
Cum să ne spălăm pe mâini, pe înțelesul copiilor și adulților (+ VIDEO)